Budak Berumur 11 Tahun Jadi Peserta Termuda Di Pentas Hafazan Kebangsaan

Budak Berumur 11 Tahun Jadi Peserta Termuda Di Pentas Hafazan Kebangsaan


Budak Berumur 11 Tahun Jadi Peserta Termuda Di Pentas Hafazan Kebangsaan : Murid Sekolah Kebangsaan (SK) Banggol Guchil di Kuala Krai, Kelantan, menjadi peserta termuda Majlis Tilawah dan Hafazan al-Quran Kebangsaan (MTHQK) 2023, Wiedaad Izzaddiin ternyata telah berjaya membuka mata orang ramai.
Menurut laporan Harian Metro, Wiedaad tidak pernah menyangka sama sekali akan menyertai pertandingan tersebut memandangkan dia hanya berjinak-jinak menghafal al-Quran ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekitar 2020.

Difahamkan, Wiedaad yang merupakan anak sulung daripada lima beradik dalam keluarga telah mengikuti pengajian di Akademi Al-Quran Amalillah di Terengganu dan berjaya menghafaz 30 juzuk kitab suci itu dalam masa setahun.

Wiedaad yang mendalami bidang hafazan di Maahad Tahfiz Barniyah Puteri di Tanah Merah, Kelantan telah meraih pencapaian yang apabila bergelar johan hafazan kategori wanita peringkat negeri pada April lalu seterusnya mewakili Kelantan pada peringkat kebangsaan.

Peserta Termuda Di Pentas Hafazan


“Semalam saya diminta juri menyambung bacaan dari surah Ali Imran dan at-Taubah Alhamdulillah saya dapat baca keseluruhan ayat dengan lancar dan saya tidak meletakkan sasaran untuk menang kerana pengalaman yang ditimba sudah cukup bermakna.
“Bagi saya seseorang itu perlu tahu kisah surah yang dibaca supaya lebih menghayati dan kalau sekadar hafal rasa macam tak kena pula bacaan.

“Dalam hal ini, cabaran yang saya hadapi ialah harus melawan rasa putus asa untuk terus kekal menghafaz al-Quran,” katanya.

Dalam pada itu, demi mengimbangkan pendidikannya, Wiedad telah kembali bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Banggol Guchil dan berharap dapat bersekolah di Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah pada peringkat sekolah menengah.

Sumber: Harian Metro (Siti Aminah Mohd Yusof)
Post a Comment (0)
Previous Post Next Post