Arwah Dah Kemas Baju Nak Balik Kampung, Kakak Terkejut Terima Berita Kematian Mohd Syuib

Arwah Dah Kemas Baju Nak Balik Kampung, Kakak Terkejut Terima Berita Kematian Mohd Syuib


Kepulangan ahli keluarga ke kampung halaman ketika raya merupakan momen paling bahagia. Namun, berbeza pula nasib yang dihadapi oleh kakak kepada mangsa tragedi letupan bom lempar di Kem Latihan Syed Sirajuddin, Gemas semalam.
Tragedi Bom Lempar Meletup, Kakak Terkilan Dengar Berita Kematian Mohd Syuib


Kakak kepada Koperal Udara Mohd Syuib Bidin, yang dikenali sebagai Bonda Arfan berkata dia tidak menyangka bahawa sambutan Hari Raya Aidiladha kali ini merupakan yang terakhir bersama adiknya dengan kepulangan jenazah Allahyarham, lapor Mingguan Wanita.

Jelasnya, dia menyifatkan Allahyarham merupakan seorang yang sangat baik.

“Raya ni balik Kedah tak? Damia jawab tak, pasal hari Sabtu Damia dah kena balik asrama. Isteri adik bagi tahu esok hari Isnin dorang nak balik Kedah,” maklumnya lagi.

Walau bagaimanapun, dia amat terkejut selepas mendapat perkhabaran bahawa adiknya telah meninggal dunia tiga hari sebelum Raya Haji.

“Tak sempat balik beraya di kampung, adik pergi tinggalkan kami semua secara mengejut. Allah lebih sayangkan dia.

Semalam, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mengesahkan tragedi tersebut berlaku pada jam 12.10 tengah hari ketika anggotanya sedang menjalani Latihan Menembak Senjata Bantuan dan Bom Lempar Penuntut Kursus Peningkatan Pembantu Pertahanan Kelas 1 (KPPP Kls 1) di Tapak Latihan Grenade Asas di kem tersebut.
Dua anggota TUDM Maut, Seorang dilaporkan Stabil


Dalam laporan Sinar Harian sebelum ini, Koperal Udara Mohd Syuib Bidin, 33, meninggal dunia pada jam 5.45 petang semalam.

Perkara itu disahkan oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam satu kenyataan.

Beliau yang merupakan jurulatih di Institut Pengajian Pentadbiran dan Pengurusan (INSTAR), Pangkalan Udara Sendayan selepas terbabit dalam insiden letupan bom lempar tersebut.

Sementara itu, seorang lagi anggota yang dilaporkan meninggal dunia ialah Allahyarham Laskar Udara I Mohd Iqmal Masdi berusia 22 tahun.

Allahyarham yang berasal dari Lenggeng disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian pada jam 12.10 tengah hari semalam.

Manakala seorang lagi mangsa yang terlibat, Koperal Udara Khairuzaman Lokman, 35, yang juga seorang jurulatih dilaporkan dalam keadaan stabil selepas mengalami kecederaan parah dalam kejadian tersebut.

Beliau kini masih menerima rawatan di Hospital Segamat dan dalam pemantauan rapi.

Sumber: Mingguan Wanita
Post a Comment (0)
Previous Post Next Post