Akhirnya Puteri sarah dan syamsul setuju brcerai jumlah nafkah buat anak2

Pengarah filem Syamsul Yusof berjanji bahawa walaupun perkahwinannya dengan Puteri Sarah sudah berakhir, dia tidak akan mengabaikan tanggungjawab terhadap kedua anak mereka, iaitu Syaikhul Islam dan Sumayyah.

Syamsul, yang berusia 39 tahun, mengatakan bahawa dia akan memenuhi keperluan mereka seperti yang telah dipersetujui sebelum perceraian itu berlaku pada hari Rabu.
Beliau berkata kepada pemberita, "Alhamdulillah, proses cerai berjalan lancar seperti yang kita perbincangkan sebelum ini untuk kebaikan dan masa depan anak-anak. Saya akan memenuhi semua keperluan dan perbelanjaan anak-anak. Semuanya baik-baik sahaja."
Syamsul memberikan kenyataan tersebut selepas prosiding cerai yang dijalankan di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.
Dalam prosiding tersebut, Syamsul melafazkan talak satu terhadap Puteri Sarah di hadapan Hakim Syarie Akmalluddin Ilyas. Sesi itu diadakan secara tertutup pada kira-kira pukul 12.25 tengah hari.
Mahkamah kemudian membenarkan permohonan cerai yang difailkan oleh Puteri Sarah mengikut Seksyen 47 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984.
Dalam prosiding tersebut, Syamsul bersetuju untuk memberikan nafkah bulanan sebanyak RM6,000 kepada anak-anak mulai bulan Julai ini. Pembayaran tersebut perlu dibuat sebelum atau pada 3 hari bulan.

Perbelanjaan insurans, percutian, dan elaun perayaan akan dibayar secara tahunan.
Sementara itu, nafkah edah untuk Sarah adalah sebanyak RM15,000 untuk tiga bulan, dan pembayaran tersebut perlu dilakukan sekaligus.
Puteri Sarah juga mengucapkan rasa syukur kerana konflik rumah tangga mereka akhirnya berakhir dengan baik.
Sarah berkata, "Alhamdulillah, segalanya sudah selesai. Kami telah bertemu semalam (Selasa) untuk menyelesaikan segalanya. Biarlah saya yang tahu perasaan saya."
Syamsul juga menganggap perpisahan ini sebagai ujian dalam hidup dan memilih untuk berpisah tanpa dendam.
Beliau berkata, "Saya menganggap ini sebagai ujian kehidupan. Kami juga bukan lagi muda. Mungkin ini ujian pada usia seperti ini. Kami perlu kuat. Alhamdulillah, kita mendapat pengakhiran yang baik. Sarah dapat meneruskan kehidupannya dengan baik, dan begitu juga dengan saya. Kami saling mendoakan. Walaupun kami berpisah, tetapi tidak ada perasaan dendam. Sekali lagi, semuanya adalah untuk anak-anak."
Untuk rekod, Syamsul dan Puteri Sarah, yang berusia 38 tahun, berkahwin pada 8 Mac 2014 dan mereka mempunyai dua orang anak, iaitu Syaikhul Islam, yang berusia 6 tahun, dan Sumayyah, yang berusia 5 tahun.
Kemelut dalam rumah tangga mereka berlarutan selepas Syamsul enggan melafazkan cerai terhadap Puteri Sarah pada 18 April lalu.
Pada 6 Januari lalu, Syamsul membuat pengumuman mengejutkan bahawa dia telah berkahwin dengan Ira Kazar di Thailand.
Post a Comment (0)
Previous Post Next Post