Gara2 anak cemerlang tapi tak dapat anugerah (introvert), Seorang bapa persoal sistem pendidikan

 


Tular sebuah perkongsian daripada seorang bapa persoal sistem pendidikan kerana anaknya tidak mendapat sebarang anugerah walaupun Tahap Penguasaan (TP) tinggi.

Menerusi satu perkongsian di Facebook, Kio Khairul telah memuat naik satu luahan hati berkenaan sistem pentaksiran yang telah diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

 

Menurutnya, dia telah dimaklumkan daripada awal lagi bahawa anaknya tidak akan menduduki peperiksaan dan sistem penggredan juga sudah tiada.

“Awal-awal lagi cikgu dah bagitahu yang pelajar-pelajar takkan ada peperiksaan dan penggredan,” kata Kio.

Kio meluahkan rasa lega apabila dia dimaklumkan sedemikian kerana mahu anaknya tidak berasa tertekan pada tahun pertama di sekolah rendah.

Introvert tak layak anugerah? Bapa persoal sistem pendidikan

Beberapa bulan selepas itu, Kio bersama ibu bapa murid yang lain telah dipanggil ke sekolah bagi menjelaskan tahap penguasaan anak masing-masing.

“Saya tengok Sarah punya TP ni antara TP3, TP4 dan TP5. Cikgu cakap tak perlu risau sebab awal-awal ni memang TP macam ni je cikgu-cikgu bagi dekat anak murid,” ujarnya.

Gambar hiasan

Tambahnya, dia turut meminta guru anaknya untuk menerangkan maksud TP tersebut disamping bertanyakan kriteria mendapat TP yang tertinggi.

“Lepas cikgu terangkan daripada A-Z, saya dah faham sebab sistem sekarang yang tiada peperiksaan dan penggredan ni. Jadi TP ni sebagai penunjuk untuk penilaian anak-anak. Cikgu akan nilai anak dalam kelas,” katanya.

Bapa persoal sistem pendidikan, anak cemerlang tak dapat anugerah

Namun begitu, apabila senarai nama murid yang menerima anugerah tiba-tiba dikeluarkan, Kio dan isterinya terkejut kerana sebelum ini dia dimaklumkan tiada peperiksaan.

“Awal-awal tahun dulu cikgu cakap tak ada peperiksaan dan penggredan. Habis tu macam aman cikgu bagi anugerah? Macam mana cikgu nilai anak-anak?” soalnya.

Kio mengambil keputusan untuk menghubungi guru kelas anaknya dan meminta untuk berjumpa secara peribadi untuk bertanya tentang perkara tersebut.

Selepas bertemu empat mata dengan guru kelas anaknya, dia dimaklumkan perkara yang sama seperti yang diberitahu pada awal kemasukan anaknya.

Bagaimanapun, Kio masih berasa kurang berpuas hati namun tidak menyalahkan guru tersebut kerana baginya mereka hanya menjalankan tugas yang diberikan oleh pihak atasan.

Menurut Kio, walaupun anaknya mendapat TP5 dan TP6, itu semua tidak bermakna kerana ada antara murid yang menerima anugerah namun keputusannya hanya TP4.

Penganugerahan diberikan berdasarkan keberanian murid bercakap di hadapan kelas ataupun berani menyertai apa-apa aktiviti di sekolah.

Dalam pada itu, Kio turut meluahkan rasa tidak puas hatinya atas kriteria pemilihan anugerah tersebut kerana ianya seperti tidak adil kepada pelajar yang kurang bercakap namun mempunyai potensi tinggi.

Bapa persoal sistem pendidikan

Sementara itu, bapa persoal sistem pendidikan sekolah itu disamping turut memohon agar peperiksaan dikembalikan kerana sebagai ibu bapa, melalui peperiksaanlah mereka akan tahu kekuatan dan kelemahan anak mereka.

Sumber: Facebook Kio Khairul

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post