Ustaz Don Daniyal Bersyukur Tidak Dihalang Berdakwah Selepas Perjumpaan Dengan JAKIM, Kembali Mengacara Salam Baitullah


 Pendakwah terkenal, Ustaz Don Daniyal Don Biyajid, 40, meluahkan rasa syukur kerana tidak dihalang untuk meneruskan dakwah selepas perjumpaan dengan pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) pada Isnin lalu.

Pengurus kepada Ustaz Don, yang dikenali sebagai Ana, menyatakan bahawa pendakwah itu tidak menghadapi sebarang masalah untuk terus berdakwah, termasuk dalam program keagamaan dan kerohanian yang disiarkan di televisyen.

“Perjumpaan Ustaz Don dengan pegawai JAKIM berlangsung dengan sangat baik. Malah, tiada halangan untuk Ustaz Don teruskan berdakwah walaupun dalam program TV,” katanya.

“Namun, untuk kemunculan Ustaz Don dalam program Salam Baitullah, kami sedang menanti keputusan pihak tertinggi RTM untuk kemasukan semula itu (selepas direhatkan).”

Sebelum ini, Ustaz Don dilaporkan ‘direhatkan’ daripada bersiaran di RTM untuk program Salam Baitullah susulan isu pertikaian di media sosial berkaitan kisah hidup Nabi Muhammad SAW.

Keputusan tersebut dimaklumkan oleh Ketua Pengarah Penyiaran RTM, Datuk Suhaimi Sulaiman, melalui perkongsian di laman sosial X pada 5 Jun lalu.

Langkah ‘direhatkan’ itu diambil oleh RTM selepas Ustaz Don dikritik oleh beberapa pihak ekoran dakwaannya berkaitan kisah hidup Nabi Muhammad SAW.

Dalam dakwaannya semasa bersiaran di sebuah stesen radio, Ustaz Don mendakwa bahawa Baginda pernah melamar seorang wanita, Ummu Hani, sebanyak tiga kali dan menyebut beliau sebagai cinta pertama Rasulullah.

Walaupun mendapat teguran daripada beberapa tokoh agamawan, Ustaz Don bertegas dengan dakwaannya dan tidak membuat sebarang pembetulan.

Sehubungan itu, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan mengeluarkan kenyataan yang menjelaskan mengenai isu tersebut dan meragui kenyataan mengenai Ummu Hani sebagai cinta pertama Nabi Muhammad SAW.

Program Salam Baitullah, yang disiarkan oleh RTM, adalah sebuah rancangan yang bersiaran pada musim haji bermula dari 2 Jun hingga 17 Jun ini.

Ustaz Don yang dipanggil oleh JAKIM untuk pertemuan singkat baru-baru ini turut dihadiri oleh wakil daripada Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan, Kementerian Dalam Negeri (KDN), dan Ustaz Fawwaz Fadhil.

Pertemuan ini membuktikan bahawa meskipun terdapat kontroversi, Ustaz Don masih mendapat kepercayaan dan sokongan untuk meneruskan dakwahnya.

Langkah ini juga diharap dapat meredakan kekeliruan dan memberi pencerahan kepada masyarakat mengenai isu yang dibangkitkan.

Ustaz Don, yang dikenali dengan pendekatan dakwahnya yang mudah difahami dan menarik, tetap komited dalam menyampaikan mesej agama dengan sebaik mungkin.

@ddaniyaldbiyajid Sementara menunggu… . Firman Allah, “…Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami melakukan kesalahan.” (Surah Al-Baqarah Ayat 286) . #ustazdondaniyal #agamigroup #salambaitullah #fyp #fypage #fypviral ♬ original sound - UDD

Don Daniyal kembali mengacara Salam Baitullah

Pendakwah selebriti, Don Daniyal Don Biyajid, 39, menyambung semula tugas sebagai pengacara rancangan Salam Baitullah di Radio Televisyen Malaysia (RTM).

RTM dalam satu hantaran di Facebook pada Rabu, memaklumkan bahawa Salam Baitullah 2024 kembali menampilkan gandingan Don Daniyal, Fakhrul Radzi dan Megat Mohd Zaid sebagai pengacara.

Sebelum ini media melaporkan, Don Daniyal direhatkan daripada mengendalikan rancangan tersebut susulan kontroversi membabitkan kisah hidup Nabi Muhammad SAW yang beliau ceritakan.

Perkara berkenaan telah disahkan oleh Ketua Pengarah Penyiaran Malaysia, Datuk Suhaimi Sulaiman selepas pertemuan antara Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Don Daniyal bagi membincangkan mengenai kontroversi tercetus.

Susulan itu, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan berkata, kisah tersebut benar, namun ia hanya ditolak sekali sahaja pada tahun pembukaan kota Makkah sewaktu Ummu Hani baharu memeluk Islam manakala dua lamaran yang berlaku sebelum Islam tidak diterima kerana sanad riwayatnya terlalu lemah.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post